Relaxarea o putem defini ca fiind o linistire, o destindere…Toate metodele de relaxare au acelasi scop: eliberarea tensiunilor acumulate, revitalizarea intregului organism si atingerea unei stari de bine la nivel senzorial si mental.
Relaxarea este benefica intregului organism, motiv pentru care este indicata practicarea exercitiilor de relaxare de la varste fragede.
Cei mai multi copii se simt stresati din diverse motive.Cele mai frecvente sunt: notele obtinute la scoala, realizarea temelor, presiunile parintilor referitoare la scoala, sanatate, grupul de prieteni si performanta scolara.
Exercitile de relaxare care se practica in cabinetul de psihoterapie, pot fi invatate pentru a fi practicate si acasa, fiind foarte utile in combaterea stresului, intr-o stare relaxata ne este mult mai usor sa cream ceva, sa invatam ceva, sa gasim solutii la problemele cu care ne confruntam.
Astfel prin tehnicile de relaxare se poate obtine:
-cresterea eficientei in activitatile zilnice
-cresterea nivelului de incredere in sine
-imbunatatirea concentrarii
-imbunatatirea circulatiei sangelui
-mai multa energie
-mai putina furie si frustrare
-reglarea ritmului cardiac
-reglarea respiratiei
-reducerea tensiunilor musculare.
Respiratia profunda
-se inspira adanc, si se tine respiratia cateva secunde si apoi expira.
Rasul
-este o metoda excelenta de relaxare .
Muzica
-melodii care ne plac, anumite tonuri, piesele instrumentale, unele cantece au puterea de a ne deconecta de stresul cotidian.Muzica poate elibera mintea de tensiune.
Tehnica de relaxare prin explorarea texturii la copii
-daca copilul are o jucarie preferata ii cerem sa inchida ochii si sa atinga jucaria.Ii cerem sa descrie din ce e compusa jucaria, ce textura are, ce forma, cum este atingerea, ce senzatie ii creeaza.
Tehnica de relaxare a surasului interior
- aceasta tehnica ne ajuta sa amplificam in fiinta noastra starea de buna dispozitie, de relaxare, ne confera un tonus marit si incredere in sine.
Training autogen
-este o tehnica de relaxare realizata de psihiatrul german Schultz, care restaureaza echilibrul dintre activitatea sistemului nervos simpatic si cel parasimpatic, ambele fiind ramuri ale sistemului nervos autonom.Acest fapt are efecte importante asupra sistemului digestiv, presiunii sangvine, frecventei cardiace si functiilor sistemului imun.
Relaxare progresiva a muschilor
-metoda de relaxare progresiva a muschilor a fost elaborata de catre Edmund Jacobson, produce o stare de relaxare profunda benefica mai ales in cazul in care anxietatea provoaca tensiune musculara accentuata.
Jacobson spune:”O minte anxioasa nu poate exista intr-un corp relaxat.”
Vizualizarea,o tehnica utila de reducerea stresului
-vizualizarea consta in concentrarea pe imagini mentale si calatorirea vizuala in locuri linistite si placute, si folosirea mai multor senzatii precum mirosuri, sunete si texturi.
Aseaza-te confortabil.Inchide ochii.
Tensioneaza-ti muschii faciali prin inclestarea dintilor .Mentine-ti aceasta tensiune 5 pana la 10 secunde, apoi relaxeaza-te.
Tensioneaza-ti muschii umerilor, scuturandu-i si strangandu-i spre barbie.Mentine aceasta tensiune 5 pana la 10 secunde, apoi detensioneaza.
Tensioneaza-ti muschii bratelor, strangand pumnii.Mentine aceasta tensiune 5 pana la 10 secunde, apoi relaxeaza-te.Continua sa tensionezi si apoi sa relaxezi fiecare muschi din corp “muncind “astfel pana la varful picioarelor.
Imagineaza-ti cum tensiunea se evapora in timp ce iti relaxezi fiecare muschi.Concentreaza-te asupra caldurii si greutatii partilor din corp, in timp ce te relaxezi.
Permite gandurilor sa iti traverseze mintea, fara sa te gandesti cu adevarat la ele.
Imagineaza-te ca te afli undeva unde te simti bine, un loc in care iti place foarte mult, cum ar fi o plaja sau o padure, un loc in care ai petrecut o vacanta de vis si odihnitoare sau o locatie minunata pe care ti-o poti imagina chiar daca nu ai vizitat-o niciodata.Respira incet si profund pana cand simti ca te-ai relaxat.Concentreaza-te asupra celor cinci simturi.Imagineaza-ti ceea ce vezi, simti, auzi, gusti si mirosi. Continua sa te vizualizezi in acest spatiu timp de 5min.Apoi concentreaza-te gradual spre incaperea in care te afli si incheie exercitiul de vizualizare.
Meditatia este ceva ce e bine sa ne intre in obisnuinta.Meditatia ne ajuta sa ne eliberam de toate substitutele umbrei (frica, neputinta, suferinta ) si sa ne bucuram de adevarata stralucire.Daca ne facem un obicei din a medita, avem grija de ceea ce suntem cu adevarat.Te ajuta sa te regasesti sa elimini acele blocaje care te impiedica sa fii TU...sa manifesti Divinitatea din tine, care este Bucurie.
Aseaza-te linistit un moment, indreptandu-ti atentia spre inima-la mijlocul pieptului, sub stern.Cand te-ai linistit, repeta cuvantul “pace” si observa cum influenta lui radiaza in afara trupului, in toate directiile.Fa aceasta de 3 ori si apoi rosteste cuvantul “fericire” in acelasi mod.Repeta-l de 3 ori, dupa aceea treci la”armonie”,”bucurie” si “iubire”.
Incepe cu o meditatie de 5 minute si urca putin cate putin, pana la jumatate de ora.Dupa fiecare meditatie stai in tacere, cu ochii inchisi, cateva minute si apreciaza simplitatea constiintei linistite.