CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE - 0724 769 073

Psiholog psihoterapeut Recatej Luminita LuanaArticole

Sentimentele reprimate conduc la depresie

 

   Depresia nu este altceva decat o stare de manie orientata catre sine.Este mania celui care considera ca nu are dreptul de a se manifesta liber.Spre exemplu, unii oamenii considera ca nu are dreptul sa isi exprime mania impotriva unui parinte, a sotului sau sotiei, ori a unui angajat sau a celui mai bun prieten.Si totusi aceasta manie exista.De aceea, ei se simt blocati. In timp, aceasta manie se transforma in depresie.Un numar urias de oamenii din zilele noastre sufera de depresie. In multe cazuri, aceasta boala s-a cronicizat. Iesirea din aceasta stare este foarte dificila in astfel de cazuri.Oamenii ajung sa se simta atat de disperati incat nu mai sunt dispusi sa faca nici un efort.

    Oricat de spirituali ne-am considera, cu totii trebuie sa ne spalam din cand in cand propriile rufe murdare.Noi nu le putem lasa sa se adune intr-un morman urias, spunandu-ne in sinea noastra: ”Eu nu sunt preocupat de asemenea probleme triviale, intrucat traiesc in lumea mea metafizica”.La fel trebuie sa procedam noi cu sentimentele noastre. Daca dorim ca mintea noastra sa se manifeste liber, noi trebuie sa  ne spalam din cand in cand rufele mentale murdare.La ora actuala exista numerosi terapeuti specializati in eliberarea maniei. O sedinta sau doua cu un astfel de terapeut pot fi extrem de utile.

 

Teama echivaleaza cu lipsa de incredere

 

  La ora actuala , teama face ravagii pe aceasta planeta.Nu exista buletin de stiri care sa nu genereze o stare de teama, vorbind despre razboaie, crime, coruptie, si multe astfel de aspecte ale societatii in care traim.Teama nu este altceva decat o lipsa de incredere in sine. Datorita ei, noi nu avem incredere in Viata.Nu putem crede ca la nivel superior cineva are grija de noi, asa  ca simtim nevoia sa preluam controlul integral la nivelul constiintei fizice.Asa se naste senzatia de teama, intrucat nimeni nu poate controla totul in viata sa.

  Teama este opusul iubirii. De aceea, cu cat vom fi mai dispusi sa ne iubim si sa avem incredere in noi insine, cu atat mai mult vom atrage aceste calitati in viata noastra. Este uimitor cat de multe evenimente nefericite apar in viata noastra atunci cand ne simtim terorizati, ingrijorati sau suparati, ori atunci cand suntem nemultumiti de noi insine.

Exact la fel se petrec lucrurile si atunci cand ne iubim pe noi insine, doar ca evenimentele  care se succed in viata noastra sunt pozitive.

 

Eliberarea de dependente

 

  Una din principalele modalitati prin care noi ne mascam temerile interioare sunt dependentele noastre.Acestea suprima emotiile si ne ajuta sa nu le mai simtim.Din pacate, nu exista numai dependente chimice. Exista inclusiv dependente ale tiparelor mentale, pe care le adoptam si care ne impiedica sa fim prezenti in propria noastra viata.

     Unii oameni isi creeaza dependente alimentare sau chimice. Desi exista si predispozitii genetice care favorizeaza astfel de dependente (cum ar fi dependenta de alcool), optiunea de a ramane bolnav este intotdeauna individuala.

     Alti oameni isi creeaza dependente emotionale. Spre exemplu, unii sunt dependenti de impulsul de a gasi nod in papura altora. Indiferent ce se intampla in jurul lor, ei dau automat vina pe altcineva: ”Este vina lui(lor). Uite ce mi-a(u) facut !”

     Altii sunt dependenti de respingere. Oriunde s-ar duce, ei atrag oameni care ii resping.Parca i-ar cauta cu lumanarea. Aceasta respingere exterioara nu reflecta altceva decat propria lor respingere interioara. Daca nu s-ar respinge singuri, ceilalti oameni fie nu i-ar mai respinge deloc, fie ar face-o, dar lor nu le-ar pasa. Daca te afli in aceasta situatie, pune-ti intrebarea: ”Ce aspect al fiintei mele refuz sa accept?”

     Exista foarte multi oameni dependenti de boala. Ei se imbolnavesc tot timpul de ceva, si chiar daca nu se imbolnavesc,  sunt ingrijorati ca ar pute-o face.

      Daca tii cu tot dinadinsul sa fii dependent de ceva,de ce nu devii dependent de iubirea de sine? Devino dependent de afirmatiile pozitive sau de orice alta metoda care te poate ajuta intr-un mod constructiv.

      

 Afirmatii pentru sanatate

 “Imi restaurez starea de sanatate optima si mi-o mentin.”

 Accept si merit sa ma bucur de o sanatate perfecta.

 Ma simt sanatos si in siguranta. Iubirea Divina ma protejeaza intotdeauna.

 Ii permit vietii sa curga armonios prin mine.

 Sunt bland cu ...corpul meu. Ma iubesc pe mine insumi.

“Imi acord permisiunea de a fi sanatos.”

 

          Afirmatii pentru dizolvarea temerilor

  “Temerile sunt ganduri, iar gandurile pot fi eliminate din minte.”

    Sunt impacat cu mine insumi si cu viata mea.

    Ma simt in siguranta si imi exprim sentimentele.

    Imi exprim iubirea si atrag iubire oriunde m-as duce.

   “ Imi acord permisiunea de a fi impacat.”

 

           Afirmatii pentru gandirea critica

   “Imi accept toate emotiile, dar optez pentru a nu ma lasa sufocat de ele”.

     Ma eliberez de nevoia de a critica pe ceilalti.

     Toata lumea face ce stie mai bine, inclusiv eu.

     Imi exprim mania in locurile si in modalitatile adecvate.

    “ Imi acord permisiunea de a-mi recunoaste sentimentele.”

 

          Afirmatii pentru dependente

       Am puterea de a-mi gestiona viata asa cum doresc.

       Sunt deschis in fata intelepciunii mele interioare. Sunt impacat.

       Doresc sa imi creez  noi ganduri legate de mine si de viata mea.

       “Imi acord permisiunea de a ma schimba.”

 

            Afirmatii pentru iertare

      Oamenii puternici iarta si se elibereaza de trecutul lor.

      Ce a fost a trecut. Sunt dornic sa ma simt liber.

      Imi asum responsabilitatea pentru viata mea. Sunt liber.

      Sunt intotdeauna dornic sa merg mai departe.

      “Imi acord permisiunea de a ma elibera.”

 Louise L.Hay

Facebook

Google+